Jemy zdrowo tenisowo

28
marzec

Tenisowe słodkości na Wielkanoc

Tenisowe słodkości na Wielkanoc

Pierwszy z przepisów to ciasto marchewkowe w wersji  z płatków owsianych, bez cukru -  mało tłusto i fit. Ma być zdrowo, tenisowo i  trochę   marchewkowo. Drugi przepis z  wielkanocnych słodkości to Rafaello z kaszy jaglanej. Przepis bardzo prosty, potrzebujemy zaledwie czterech składników a jak smakuje? kokosowo...tenisowo :-)

 

Ciasto marchewkowe - składniki

  • 3,5 szklanki startej marchwi
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 jaja
  • 2,5-3 łyżki  miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
  • 125 g naturalnego serka philadelphia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 laski wanilii
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera
  3. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
  5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
  6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
  7. Goździki zawijamy w woreczek foliowy i rozbijamy za pomocą tłuczka i  dosypujemy do  marchewkowej masy
  8. Orzechy włoskie mają ten sam smutny los. Rozbijamy - im drobniej tym lepiej
  9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy
  10. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia
  11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę,  co 20 minut obracając ciasto
  12. Po godzinie wyłączamy i uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto na około 20 minut, następnie wyjmujemy do wystygnięcia
  13. Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem. Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanili i mieszamy. Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami
  14. Zajadamy powoli :-) ... jest pysznie... zdrowo... tenisowo !

Rafaello z kaszy jaglanej - składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  • kaszę płuczemy w zimnej wodzie i  przelewamy wrzątkiem.
  • zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
  • do ciepłej kaszy dodajemy wiórki kokosowe oraz miód.
  • formułujemy kulki i obtaczamy je w kokosie.
  • zostawiamy do wystygnięcia i wsadzamy do lodówki przynajmniej na godzinę

Życzymy smacznego !!!

Wstecz