Jemy zdrowo tenisowo
28
marzec
Tenisowe słodkości na Wielkanoc

Pierwszy z przepisów to ciasto marchewkowe w wersji z płatków owsianych, bez cukru - mało tłusto i fit. Ma być zdrowo, tenisowo i trochę marchewkowo. Drugi przepis z wielkanocnych słodkości to Rafaello z kaszy jaglanej. Przepis bardzo prosty, potrzebujemy zaledwie czterech składników a jak smakuje? kokosowo...tenisowo :-)
Ciasto marchewkowe - składniki
- 3,5 szklanki startej marchwi
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 4 jaja
- 2,5-3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 goździki
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
- 125 g naturalnego serka philadelphia
- 2 łyżeczki miodu
- 1/3 laski wanilii
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
- Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera
- Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
- Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
- Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
- Goździki zawijamy w woreczek foliowy i rozbijamy za pomocą tłuczka i dosypujemy do marchewkowej masy
- Orzechy włoskie mają ten sam smutny los. Rozbijamy - im drobniej tym lepiej
- Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy
- Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia
- Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę, co 20 minut obracając ciasto
- Po godzinie wyłączamy i uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto na około 20 minut, następnie wyjmujemy do wystygnięcia
- Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem. Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanili i mieszamy. Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami
- Zajadamy powoli :-) ... jest pysznie... zdrowo... tenisowo !
Rafaello z kaszy jaglanej - składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka 2%
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- kaszę płuczemy w zimnej wodzie i przelewamy wrzątkiem.
- zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
- do ciepłej kaszy dodajemy wiórki kokosowe oraz miód.
- formułujemy kulki i obtaczamy je w kokosie.
- zostawiamy do wystygnięcia i wsadzamy do lodówki przynajmniej na godzinę
Życzymy smacznego !!!